Verkenners


Voor jeugd tussen de 11 en 15 jaar

De Verkenners

Trek de deur achter je dicht en ga de wereld verkennen! Varen op je eigen vlot, koken op je eigen vuurtje en wandel met behulp van  uitdagende routetechnieken. Sta op je eigen benen en ontwikkel je eigen mening. Bij scouting gaat het om gezelligheid, (spannende) activiteiten en samenwerken.  Verkenners zijn leden van Scouting tussen de 11 en 15 jaar. In veel groepen zijn het jongens en meisjes samen. Bij de Flevo-scouts heten de jongens Verkenners. 

Kenmerken van De Verkenners

De Verkenners bij de Flevo-scouts is de speltak waar je heen gaat als je 11 jaar bent. Je vliegt over van de Welpen waar je oudste was en opeens ben je weer de jongste in een nieuwe speltak. Toch is er niets om bang voor te zijn want een nieuw avontuur gaat voor jou beginnen! Misschien zit je nog niet op scouting en overweeg je om lid te worden. Lees dan goed verder om te bepalen of onze mooie vereniging iets voor jou is! 

ONTWIKKEL JEZELF

Elke Verkenner ontwikkelt zijn eigen talenten. Er is ruimte voor iedere soort Scout en daarom is Scouting ook zo veelzijdig. Hiken, koken, internetten, bruggen bouwen van touw en hout, kamperen onder een zeiltje, boogschieten, hutten bouwen, navigeren met kaart en kompas … je kunt het zo gek niet bedenken. Scouts zijn nieuwsgierig naar hun omgeving en kunnen niet zonder de natuur. Een Scout wil ook van alle culturen in de wereld iets leren, en dat kan makkelijk, want in bijna alle landen zijn Scouts die jou ook graag willen leren kennen. In 1995 kwamen ruim 28.000 Scouts naar Nederland uit 196 landen voor een Wereld Jamboree in Biddinghuizen.

SAMENWERKEN MET JE PATROUILLE

Als je lid wordt van een Scoutinggroep krijg je te maken met je eigen ploeg. Bij de Verkenners heet dat een patrouille. Het is een groepje van ongeveer zes Verkenners waarmee je veel gaat samenwerken. Binnen een patrouille heb je een patrouilleleider (PL) en een aspirant patrouilleleider (APL), deze twee Verkenners hebben net iets meer verantwoordelijkheden dan de anderen. Iedere Verkenner heeft een eigen talent. De een is een kei in knopen, de ander is goed met kaart en kompas en weer een ander kan goed koken. In een patrouille leer je van elkaar en je zult merken dat alle Verkenners rekening met jou houden als jij ook rekening met hen weet te houden. Verkenners hebben iets voor elkaar over. Bij jouw installatie als Verkenner leg je een belofte af in het bijzijn van de andere Verkenners. De laatste woorden van die belofte zijn belangrijk: “Jullie kunnen op me rekenen.”

Bij de Verkenners organiseert de leiding het wekelijkse programma, maar als Verkenner krijg je genoeg gelegenheid zelf na te denken en zelf actie te ondernemen. Zo word je al een beetje voorbereid op de volgende speltak (de Explorers), waarbij je zelf verantwoordelijk bent voor het programma en de te ondernemen activiteiten. De Verkenners brengen eigenlijk bijna alle opkomsten buiten door. Na de opening speelt opkomst zich af rondom het gebouw en patrouillevelden. Elke patrouille heeft een eigen veld waar ze opdrachten uitvoeren of gaan chillen. Je ziet ze vaak druk bezig in de kampvuurkuil of op het veld met tonnen, bijlen, zagen en pionier palen. Het is ook niet vreemd om de Verkenners boven in de boom of zelfs in het kanaal tegen te komen.

Activiteiten

Het hoogtepunt van elk jaar is het zomerkamp. Het ultieme avontuur. Met je eigen patrouille in een tent, je eigen keuken bouwen en je eigen potje koken. Op pad met kaart en kompas, niet weten waar je terecht komt, hikes lopen, overnachting onder een zeiltje. Dikke vrienden worden en elkaar goed leren kennen. En dat is nog lang niet alles. De leiding van de Verkenners doet elk jaar ontzettend hun best een fantastisch kamp te organiseren vol uiteenlopende activiteiten. Tijdens het kamp kun je naast deze leuke dingen ook nog veel leren en je leert vaak nieuwe plaatsen kennen, want de Verkennerleiding probeert elk jaar een nieuw kampadres te vinden. Eens in de zoveel jaar gaan de Verkenners op kamp in het buitenland. Fantastisch natuurlijk!

Buiten het zomerkamp en weekenden wordt er voor deze leeftijdscategorie nog veel meer georganiseerd, bijvoorbeeld de landelijke HIT, wat staat voor Hikes, Interessekampen en Trappersexpedities. Je kunt kiezen uit 60 verschillende kampen en je mag zelf kiezen op welk avontuur je gaat. Je schrijft je in met een groepje van je eigen (of als je dat wilt van een andere) speltak en gaat met Pasen een lang weekend weg.

Ook worden er voor scouts en Verkenners speciale scoutingwedstrijden gehouden, waaronder de RSW (regionale scoutingwedstrijden) en de LSW (landelijke scoutingwedstrijden). Zoals uit de naam blijkt wordt de RSW op regionaal niveau gespeeld en alle scouts en Verkenners mogen meedoen. De winnaars van de RSW mogen vervolgens meedoen aan de LSW, die elk jaar plaatsvindt tijdens het Pinksterweekeinde op Scoutcentrum Buitenzorg te Baarn.

Ook hebben we jaarlijks terugkerend Pinksterkamp in Nunspeet waar zo’n 15 groepen uit de hele regio aan mee doen wat altijd een groot feest is.

De verkennerleiding

De leiding van de Verkenners is eigenlijk de leiding van jouw persoonlijke ontdekkingsreis als Verkenner. De leiding laat je zien hoe de dingen werken; hoe je een bijl moet vasthouden, hoe je makkelijk en snel een kampvuur bouwt, hoe een verband wordt aangelegd, hoe je gebruik kunt maken en kunt leren van de natuur en ga zo maar door. Ook zorgt de leiding ervoor dat er tijdig een kampadres wordt gereserveerd, dat er genoeg hout is voor een kampvuur en dat er genoeg materiaal aanwezig is om het door hen voorbereide programma uit te kunnen voeren.

Het leidingteam van de Verkenners van de Flevo-scouts bestaat uit:

Teamleider (Hopman): Huub Visser

Vaandrig: Peter Strijk

Vaandrig: Bart van der Leck

Vaandrig: Pepijn IJzerman

Mocht u vragen hebben over de Verkenners of opkomsten dan kunt u deze altijd aan ons stellen. Dat kan op twee manieren:

  • door op zaterdag voor of na de opkomst even naar ons toe te komen;
  • door een e-mail te sturen aan visserhuub@hotmail.com (ook voor het afmelden voor een opkomst).

Een impressie